zöldséges rétes (5 adag):
200 g száraz fehérbab*,
3 ek olaj,
1 fej (120 g) hagyma*,
4 gerezd fokhagyma*,
1 tő (225 g) tatsoi* (kanalas káposzta),
1 mini (225 g) kínai kel*,
3 db (420 g) paprika*,
1 tk római kömény,
30 g gyömbér,
1 kk chilipaprika,
1 kk fahéj,
fél csokor bazsalikom vagy petrezselyemzöld,
só, bors,
2 csomag réteslap (8-8 lap, 150-150 g),
kb. 150 ml olaj a lapok megkenéséhez,
30 g szeletelt mandula
balzsamecetes mártás:
60 ml juharszirup (vagy méz*),
60 ml balzsamecet,
30 ml szezám- vagy mogyoróolaj,
1 gerezd fokhagyma*,
1 kk (4 g) tápióka-por (vagy étkezési keményítő),
50 ml szójaszósz
A szárazbabot éjszakára beáztattam, másnap só nélkül, kis lángon puhára főztem, majd villával szétnyomkodtam.
A zöldségeket csíkokra vágtam, külön-külön wokban, magas hőfokon megpirítottam őket (a fokhagyma mehet a káposztákkal együtt, hogy ne égjen meg), majd összekevertem a babbal és a fűszerekkel. A réteslapokat ecsettel megolajoztam, a tölteléket belegöngyöltem. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 16 perc alatt sült meg.
A szószhoz alacsony hőfokon összefőztem a juharszirupot, a balzsamecetet, az olajat és az apróra vágott fokhagymát. Egy kis edényben a tápiókát elkevertem a szójaszósszal, majd hozzáöntöttem a balzsamecetes öntethez, felforraltam, majd egy percig forralva főztem.
Tálaláskor a réteseket meglocsoltam az öntettel és meg akartam szórni a száraz serpenyőben megpirított szeletelt mandulával is, csak sajna elfeledkeztem róla...
(a Makifood főzőiskola 'A kínai gyógyító konyha' című kurzusán elhangzott recept)
(a Makifood főzőiskola 'A kínai gyógyító konyha' című kurzusán elhangzott recept)
tatsoi: