1000 g sütőtök*,
1 gerezd fokhagyma*,
fél tk őrölt szegfűbors,
2 tk olívaolaj,
só, bors
1 gerezd fokhagyma,
só,
3 ek tahini,
3 ek citromlé
2 ek víz,
2 ek extra szűz olívaolaj
250 g csicseriborsó - megfőzve,
(vagy 1 doboz (nettó 240 g) csicseriborsó konzerv),
fél fej lilahagyma*,
4 ek durvára vágott korianderzöld
A kockára vágott sütőtököt tepsibe terített alufólián összeforgatom az összezúzott fokhagymával, mozsárban megtört szegfűborssal, kevés sóval, őrölt borssal és olívaolajjal. 220 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt, puhulásig sütöm.
Közben a fokhagymát sóval mozsárban eldörzsölöm, elkeverem a tahinivel (vagy annak híján aprítógépben ledarált szezámmaggal) és a citromlével, vízzel és olívaolajjal hígítom.
A lilahagymát csíkokra vágom, a konzerv csicseriborsót leöblítem. Keverőtálban elkeverem a sütőtökkel és a tahiniszósszal. Szükség esetén sózom, borsozom, tetejét durvára vágott korianderzölddel szórom meg.
recept: Sam and Sam Clark: Casa Moro című szakácskönyvéből