400 g brokkoli*,
100 g mangetout* (cukorborsó),
1 ek mogyoróolaj,
2 ek szezámmag,
1 tk nigella-mag
50 g fehér miso*,
1 kis gerezd fokhagyma*,
1 tk (10 ml) 'tamari' szójaszósz*,
1 tk (10 ml) rizsecet,
1 ek mirin
A szezámmagot forró, száraz serpenyőben megpirítjuk, félretesszük.
Az öntethez a misóba reszeljük a fokhagymát, elkeverjük a szójaszósszal, a rizsecettel és a mirinnel. (Aki szereti az édes-sós ízeket, keverhet bele 1 tk mézet is.) Szükség esetén kevés vízzel hígítható.
A megtisztított cukorborsót 2 percig, a rózsáira bontott brokkolit 3(-5) percig blansírozzuk (forró vízben megfőzzük, majd jéghideg vízben lehűtjük), végül lecsepegtetjük. A zöldségeket egy tálban összeforgatjuk a mogyoróolajjal.
Tálaláskor meglocsoljuk a miso-öntettel, megszórjuk a magokkal.
Yotam Ottolenghi: 'Plenty' című könyvében szereplő 'Broccolini and sweet sesame salad' recept módosításával készítettem