2010. augusztus 6., péntek

zöldséges kuszkusz


zöldségragu (3-4 adag):
olívaolaj,
1 fej (120 g) vöröshagyma*,
3 gerezd fokhagyma*,
1 (60 g) póréhagyma*,
2 db (150 g) répa*,
3 db (110 g) petrezselyemgyökér*,
fél (konzerv)doboz (130 g) csicseriborsó*,
100 g zöldbab*,
2 db (280 g) cukkini*,
3 dl paradicsomszósz*,
50 g kesudió,
2 tk 'ras el hanout' fűszerkeverék,
só, bors

Olajon megpárolom a hagymákat, majd hozzáadom a zöldségeket és a paradicsomszószt a fenti sorrendben. Fűszerezem, kicsit rotyogtatom (a cukkini még ropogós maradjon).

kuszkusz (3 adag):
120 g kuszkusz*,
30 g vaj*,
só,
35 ml víz

A kuszkuszt öblítsük le, majd hagyjuk 15 percig egy tálban, vízzel fedve állni, hogy kissé megdagadjon.
Fazékban forraljunk vizet, egy nagyméretű szűrőt béleljünk ki vékony konyharuhával, tegyük bele a kuszkuszt, helyezzük a (méretben hozzá passzoló) fazék tetejére, úgy hogy a szűrő ne érjen a vízbe. Lefedetlenül, 20 percig gőzöljük, néha villával forgassuk át a szemeket, hogy ne tapadjanak össze.
Amikor elkészült, a fazékból öntsük ki a vizet, öntsük bele a kuszkuszt, adjuk hozzá a  vajat, sózzuk meg, keverjük át, majd öntsük hozzá a 35 ml vizet is. Nedves konyharuhával lefedve akár órákig állni hagyhatjuk. Gőz fölött, 20 perc alatt újramelegíthető.
(forrás: egy falat... Marokkó - Arena 2000 Kiadó)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...