2010. augusztus 12., csütörtök

krasznije blini padlizsánkaviárral


hozzávalók a blinihez (24 db):
150 g hajdinaliszt,
100 g finomliszt*,
5 g só,
3,5 g (fél zacskó) szárított élesztő,
1 kk cukor*,
250 ml langyos tej*,
12 g puha vaj*,
1 tojás*,
75 ml tejföl,
olaj (vagy vaj) a sütéshez

Az élesztőt felfuttatjuk 50 ml langyos vízzel és 1 kk cukorral, majd a tej felét a vajjal az élesztős keverékbe vegyítjük, hozzáadjuk a hajdinalisztet, kb. fél óráig állni hagyjuk. Ezután a tojásfehérje kivételével a maradék hozzávalókat is a tésztához keverjük. Lefedve kelni hagyjuk, amíg a térfogata a duplájára nő. A keményre felvert tojásfehérjét óvatosan a tésztához keverjük.
Lapos serpenyőben, közepes hőmérsékleten, kevés olajon (vagy vajon) 8-10 cm átmérőjű kerek palacsintákat sütünk.


hozzávalók a padlizsánkaviárhoz:
2 padlizsán*,
olívaolaj, só,
1 fej hagyma*,
3 gerezd fokhagyma*,
1 ek paradicsompüré (ez nem hiányzott bele),
só, bors,
petrezselyemzöld*, snidling

A hosszában félbevágott padlizsánokat olajozott, sózott tepsiben, vágott felükkel lefelé fordítva 200 fokos sütőben 20-30 perc alatt puhára sütjük. Közben 1 ek olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, a fokhagymát és hozzáadjuk a paradicsompürét is. Belekaparjuk a padlizsánok húsát, fa spatulával a szálakra merőlegesen felaprítjuk, a hagymával elkeverjük. Sóval, frissen őrölt borssal fűszerezzük, néhány percig forraljuk, majd hűlni hagyjuk. Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel, snidlinggel szórjuk meg.

Orosz Kulinária (Vince Kiadó) receptjei alapján
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...