hozzávalók a blinihez (24 db):
150 g hajdinaliszt,
100 g finomliszt*,
5 g só,
3,5 g (fél zacskó) szárított élesztő,
1 kk cukor*,
250 ml langyos tej*,
12 g puha vaj*,
1 tojás*,
75 ml tejföl,
olaj (vagy vaj) a sütéshez
Az élesztőt felfuttatjuk 50 ml langyos vízzel és 1 kk cukorral, majd a tej felét a vajjal az élesztős keverékbe vegyítjük, hozzáadjuk a hajdinalisztet, kb. fél óráig állni hagyjuk. Ezután a tojásfehérje kivételével a maradék hozzávalókat is a tésztához keverjük. Lefedve kelni hagyjuk, amíg a térfogata a duplájára nő. A keményre felvert tojásfehérjét óvatosan a tésztához keverjük.
Lapos serpenyőben, közepes hőmérsékleten, kevés olajon (vagy vajon) 8-10 cm átmérőjű kerek palacsintákat sütünk.
hozzávalók a padlizsánkaviárhoz:
2 padlizsán*,
olívaolaj, só,
1 fej hagyma*,
3 gerezd fokhagyma*,
1 ek paradicsompüré (ez nem hiányzott bele),
só, bors,
petrezselyemzöld*, snidling
A hosszában félbevágott padlizsánokat olajozott, sózott tepsiben, vágott felükkel lefelé fordítva 200 fokos sütőben 20-30 perc alatt puhára sütjük. Közben 1 ek olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, a fokhagymát és hozzáadjuk a paradicsompürét is. Belekaparjuk a padlizsánok húsát, fa spatulával a szálakra merőlegesen felaprítjuk, a hagymával elkeverjük. Sóval, frissen őrölt borssal fűszerezzük, néhány percig forraljuk, majd hűlni hagyjuk. Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel, snidlinggel szórjuk meg.
Orosz Kulinária (Vince Kiadó) receptjei alapján