2010. augusztus 30., hétfő

japán sült rizs


hozzávalók (4 nagy adag):
275 g rövid szemű rizs,
fél tk só,
375 ml víz

3 tojás*,
45 ml dashi,
30 ml mirin,
1 csipet japán bors (vagy szecsuáni bors vagy fehérbors),
20 ml szójaszósz,
olaj

2 ek (30 ml) semleges ízű olaj,
2 tk (20 ml) szezámolaj*,
2 újhagyma (fél fej édeshagyma*),
4-5 db (40-50 g) shiitake gomba* - szárak nélkül,
1 nagyon kis fej (250 g) kínai kel*,
150 g szójabab,
100 g mángold*,
1 cm gyömbér,
szójaszósz

Öblítsük tisztára a rizst, szűrőben hagyjuk lecsöpögni. Vastag fenekű fazékban 375 ml vízzel, pici sóval forraljuk fel, majd legkisebb lángon 15 percig főzzük. Ezután zárjuk el a tüzet, a rizst hagyjuk továbbra is lefedve párolódni (kb. újabb 15 perc). Hűtsük le, majd öblítsük át.

A tojásokat habarjuk össze a dashival, a mirinnel és a szójaszósszal, ízesítsük borssal. Nagy méretű, alacsony serpenyőben (palacsintasütőben), kevés olajon süssünk vastag tojáslepényeket.  Sütés közben falapáttal húzzuk középre a még lágy masszát, a folyékony részeket hagyjuk kifolyni, megszilárdulni, majd gyorsan egyengessük vékonyra. Szakadós, ezért fedő segítségével könnyebb megfordítani. Tekerjük fel, vágjuk vékony csíkokra.

1 ek olaj és 1 tk szezámolaj keverékén, wokban vagy egy magas falú serpenyőben, közepesen nagy lángon, állandó kevergetés mellett, néhány perc alatt süssük meg a hosszúkásra vágott hagymát, gombát, kínai kelt és a szójababot. Szójaszósszal, reszelt gyömbérrel ízesítsük. Kevéssel a vége előtt keverjük hozzá a mángoldot is.
A maradék olajon pirítsuk meg a rizst, keverjük hozzá a zöldségeket. Tálaláskor tegyük a tetejére a tojástekercseket.

(forrás: egy falat... Japán - Arena 2000 Kiadó)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...