2010. november 4., csütörtök

thai vöröslencsekrémleves


hozzávalók (6 adag):
45 ml olaj,
1 fej (125 g) hagyma*,
1 tk zöld (sárga) curry paszta,
2 szál citromnád - széles késsel vagy nyújtófával szétlapítva (trancsírozva),
6 kaffir lime levél,
400 g vöröslencse*,
só,
1300 ml víz,
500 ml kókusztej,
25 ml szójaszósz

4 fej salottahagyma,
180 g cukorborsó,
1 lime,
korianderzöld (vagy petrezselyem)

A cukorborsót forró sós vízben 90 másodpercig főzöm, majd hideg vízben lehűtöm, lecsöpögtetve félreteszem.
Egy nagy, vastag talpú fazékban olajon az apróra vágott hagymát kis lángon, 10 perc alatt puhára párolom. Hozzákeverem a curry pasztát, majd egy perc után a szétnyomott citromnádat, a lime leveleket, a lencsét és sót. Felöntöm vízzel, forrás után kis lángon megfőzöm a lencsét ("until the lentils are lovely and soft"). A citromnád és a lime levelek eltávolítása után botturmixszal pürésítem, hozzáöntöm a kókusztejet és a szójaszószt, forrásig újrahevítem.
Tálalás előtt hozzákeverem a hosszúkás, ferdén felvágott cukorborsó darabkákat, tetejére ízlés szerint olajban kisütött hagymakarikákat, korianderzöldet szórok és lime lével ízesítem.

Yotam Ottolenghi receptje
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...