2010. november 11., csütörtök

csapáti


hozzávalók (16 db):
300 g teljes kiőrlésű búzaliszt*,
(vagy 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt*+200 g finomliszt*),
1 tk só,
165 ml víz

A lisztet átszitálom, elkeverem a sóval, majd összedolgozom a vízzel. Legalább 8-10 percig gyúrni kell. Utána lisztezett deszkán, edénnyel lefedve (1-)3 órára félre teszem.
A pihenőidő letelte után 16 részre vágom (egyszerre 4/16-odnál többel nem érdemes dolgozni, mert a tészta gyorsan kiszárad). Diónyi gombócokat gyúrok, amikre lisztezett felületen rátenyerelek, majd sodrófával minél vékonyabb, minél nagyobb (nekem szűk arasznyi sikerült), minél kerekebb tésztalapokat nyújtok.
Vastag talpú serpenyőt felforrósítok, szárazon, egyesével kisütöm benne a lepénykenyereket. Amikor az első oldal elkezd hólyagosodni, érdemes figyelni, nem ég-e meg alul. Ha kezdenek barna foltok képződni, lapáttal megfordítom, majd óvatosan leszorítom. Ekkor a benne keletkező gőz hatására elkezd felfúvódni. A lapáttal nyomogatom, hogy a másik oldala is viszonylag egyenletesen megsüljön. Ezt még tizenötször megismétlem, közben nagyszerűen lehet harekrisnát mantrázni.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...