2010. november 11., csütörtök

paradicsomos rasam


hozzávalók (8 adag):
2 ek (20 g) ghí*,
2 kk (8 g) mustármag,
1(-10) piros chili - ízlés szerint,
20 db curry levél,
1 csipetnyi hing/asafoetida/ördöggyökér por
(fokhagymával helyettesíthető),
3 kk kurkuma,
8 szem fekete bors,
4 ek zúzott fokhagyma,

250 g lencse*,
1 doboz (400 g) darabolt paradicsomkonzerv,
50 g tamarind paszta,
só,
2000 ml víz

A ghít fazékban felforrósítom, a rádobott mustármagot addig pirítom, amíg pattogni nem kezd. Ezután hozzáadom a többi fűszert, és fél percig tovább pirítom. Felöntöm a paradicsomkonzervvel (vagy felkockázott friss paradicsommal), a lencsével, a tamarinddal és a vízzel. Sózom, felforralom, kis lángon főzöm, amíg a lencse meg nem puhul.

Aki túl savasnak találja, egy-két kanál cukorral enyhíthet rajta. (Vagy inkább felezze a tamarind mennyiségét. Vagy negyedelje. De a legbiztosabb, ha teljesen elhagyja, és utólag adagol bele, ízlés szerint.)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...