2010. november 12., péntek

lúdláb


piskóta:
6 tojás*,
150 g finomliszt*,
30 g kakaópor,
40+40 g barna nádcukor*,
csipet só

csokoládékrém:
500 ml habtejszín*,
100 g 70-75%-os étcsokoládé*,

50 g porcukor*

300 g magozott meggy

bevonat:
100 g 70-75%-os étcsokoládé*,
30 g vaj*,
néhány tíz ml tej*

A krém elkészítésével érdemes indítani: a tejszínt felforralom, a tűzről leveszem, beleszórom az apró darabkákra vágott csokoládét, közben habverővel erősen keverem, hogy elolvadjon. Amikor ez megtörtént, hozzákeverem a porcukrot is. Teljesen kihűtöm, folpackkal lefedem, minimum 6-8 órára hűtőbe teszem. Ugyanazzal a lendülettel jégkockának valót is teszek be fagyni, ha nem lenne kéznél.

A piskótához a lisztet és a kakaót átszitálom, összekeverem, csipet só mehet bele. Egy 22 cm-es tortaformát kivajazok és a liszt-kakaó keverékből egy teáskanálnyit kivéve "kipúderezem". A sütőt 180 fokra előmelegítem. A tojásokat szétválasztom, a sárgáját 40 g cukorral fehéredésig verem, a tojásfehérjét felverem, majd 40 g cukor hozzáadása után tovább verem. A sárgájához kerverem a fehérjehab 1/3-át (durván mehet), majd óvatosan a maradékot is hozzáforgatom. Végül a lisztet 1-2 kanalanként adagolva, széles lapáttal belekeverem. Kb. 25 percig sütöm, közben a sütőajtót nem nyitogatom. A sütési idő letelte után a kikapcsolt sütő ajtaját kissé kinyitva a tésztát a sütőben hagyom lassan kihűlni. A piskótát a formától oldalt és alul is elválasztom, de utána visszazárom a megtisztított kapcsos formába.

A csokoládékrém edényét a várakozási idő letelte után (vagy másnap) jégkockákkal teli tálba teszem, és a krémet habverővel kemény habbá verem. A lecsöpögtetett, kissé kinyomkodott meggyet a piskótára teszem, majd rákanalazom a csokoládékrémet. Egy órára hűtőbe teszem.

Temperálási készségek hiányában egy újabb tábla csokoládét apróra törve, vízgőz fölött, vajjal óvatosan megolvasztok, néhány cseppnyi tejjel vagy tejszínnel óvatosan felhígítom, hogy lágy krémet kapjak. Ezzel bevonom a torta tetejét. Hűtőben megszilárdítom.
A tejszínhabos krém nem tart sokáig, ezért rövid úton érdemes megenni.

(forrás: a csokoládékrém a Szakácsok könyvében "csokoládés chantillykrém" név alatt fut)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...