2010. szeptember 1., szerda

mungóbabcsíraleves 2.0


hozzávalók (1,8 liter):
100 g mungóbab* - beáztatva, csíráztatva,
3 ek (50 ml) olívaolaj,
fél fej (50 g) édeshagyma*,
3 szál újhagyma,
4 gerezd fokhagyma*,
1 szál (100 g) zellerszár,
1 db (40 g) petrezselyemgyökér*,
2 db (135 g)répa*,
1 piros (85 g) + 1 zöld (110 g) kápiapaprika*,
1 db (180 g) cukkini*,
2 cm gyömbér,
1 kk garam masala,
1 kk őrölt római kömény,
1 kk tört mustármag,
1 kk 'korma curry' fűszerkeverék,
só, bors,
400+165 ml kókusztej,
500 ml víz,
petrezselyemzöld*

A mungóbabot több napig csíráztatom, annyi vízben, amennyi ellepi. Naponta (akár kétszer is) leöblítem, a vizét kicserélem. Addig csíráztatom, amíg úgy meg nem dagad, hogy bő vízben a zöld héjak nagy része leönthető, leöblíthető nem lesz (nyáron két nap, télen több).

Olajon a zöldségeket a cukkini kivételével megpárolom, fűszerezem, hozzáadom a csírát, felöntöm kókusztejjel és vízzel. Kis lángon főzöm, amíg a mungóbab közel meg nem puhul, ekkor hozzáadom a cukkinit is, majd készre főzöm. Apróra vágott petrezselymet keverek bele, csiliszálakkal díszítem.

Sajtkukac Niki kókusztejes mungóbablevese alapján
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...