falafel (44 db):
2 ek (30 g) lenmag*,
200 g csicseriborsó - előzetesen beáztatva,
4 ek (60 g) pirított szezámmag*,
2 fej (180 g) hagyma*,
4 gerezd fokhagyma*,
1 db (50 g) répa*,
2 cm gyömbér*,
50 g árpapehely,
50 ml olívaolaj,
fél csokor petrezselyemzöld*,
(50 g csicseriborsóliszt),
'ras-el-hanout' fűszerkeverék,
só, bors
Az aprítóban ledarált lenmagot 100 ml vízzel felöntöm, állni hagyom. A csicseriborsót fél nappal korábban beáztatom, majd szódabikarbónás, sótlan vízben megfőzöm. A szezámmagot száraz serpenyőben kissé megpirítom. A megfőtt, lecsöpögtetett csicseriborsót ledarálom, majd hozzákeverem az apróra vágott hagymát, fokhagymát és petrezselyemzöldet, a reszelt répát és gyömbért, az árpapelyhet és az olívaolajat. Fűszerezem, és szükség esetén csicseriborsóliszttel sűrítem. A diónyi golyókat 180 fokos sütőben 40-45 percig sütöm.
köret (4 adag):
3 ek olívaolaj,
2 db (110 g) lilahagyma*,
kis fej (500 g) lila káposzta*,
2 db (220 g) répa*,
50 g mazsola*,
só
A mazsolát forró vízben beáztatom. Külön-külön olívaolajon megpárolom a vékonyan felkarikázott répát, majd a vékony csíkokra vágott káposztát is a hagymával. Amikor elkészültek, összeforgatom őket és belekeverem a mazsolát is.