2010. október 4., hétfő

gyökérzöldség korma


hozzávalók (5-6 adag):
2-3 ek olívaolaj,
1 nagy fej (220 g) hagyma*,
3 (vagy több) gerezd (9 g) fokhagyma*,
40 g gyömbér*,
1500 g gyökérzöldség vegyesen,
(nálam: 350 g csicsóka*,
310 g répa*,
220 g petrezselyemgyökér*,
420 g paszternák*,
200 g krumpli*)
'korma curry' fűszerkeverék (só, koriander, chili, fokhagyma, gyömbér, feketebors, fehérbors, kurkuma, cukor, római kömény, szerecsendióvirág, citromsav, fahéj, hagyma),
50 g kesudió,
50 g mandula,
200 ml rizstejszín* (a vegán szakosztálynak),
150 g joghurt vagy tejföl (lakto-vegáknak)

200 g barnarizs*

A rizst két és félszeres mennyiségű sós vízben megfőzöm.
Közben az összes zöldséget kicsi kockákra aprítom. Hatalmas serpenyőben olajon, kis tűzön, kb. 10 percig párolom a hagymákat (ne barnuljon meg). Megszórom a fűszerekkel, két percig pirítom, majd hozzáadom a zöldségeket. Összekeverem, felöntöm annyi vízzel, hogy nagyjából ellepje (600 ml körül). Fedő alatt puhára főzöm, majd belekeverem a kesudiót és a mandulát. Felöntöm a rizstejszínnel vagy a tejtermékkel (ezzel már ne forraljuk!). Rizs mellé tálalom.

(Nigel Slater Root Vegetable Korma receptje alapján)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...