2010. október 21., csütörtök

sütőtökös gnocchi



hozzávalók (4-6 adag):
1 kisebb sütőtök*,
4 db krumpli*,
kb. 400 g finomliszt*,
100 g vaj*,
6-8 db zsályalevél,
olívaolaj,
só, bors

A sütőtököt kimagozva, de héjastól, gerezdekre vágva alufóliával bélelt tepsire teszem, kevés olívaolajat csurgatok rá, sózom, borsozom, sütőben puhára sütöm (200 fokon, kb. 60 perc alatt). A krumplit szintén héjastól sós vízben megfőzöm (kb. 45 perc). Amikor elkészültek, kipiszkálom őket a héjukból, villával összetöröm, ha még szükséges, a fűszerezésükön igazítok, hozzákeverek egy tojást, majd annyi (minimálisan szükséges) lisztet amennyivel már nem ragad (túlságosan). A vége felé már (evő)kanalanként érdemes a lisztet adagolni. Ujjnyi vastag hurkákat sodrok belőle, ha le akar ragadni, közben még vékonyan lisztezem. A vajat nagy serpenyőben megolvasztom, a csíkokra vágott zsályaleveleket picit sütöm benne, épp csak addig, hogy a vaj ne barnuljon meg. A tésztát késsel darabolom, sós forró vízben kifőzöm, a zsályás vajba forgatom.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...