2011. február 14., hétfő

biryani gyökérzöldségekkel és hüvelyesekkel


hozzávalók:
1+2+1 ek (60 ml) olaj,

250 g hosszúszemű rizs,
1 tk kurkuma,
5 szem kardamom,
só,

1 tk fekete mustármag,
2 tk mák,
1/4 tk cayenne-bors,
1 tk garam masala,
1 tk őrölt koriander,

2 fej (140 g) hagyma*,
1 db (110 g) zellergumó*,
2 szál (150 g) szárzeller*,
1 szál (80 g) paszternák*,
1 szál (55 g) petrezselyemgyökér*,
2 szál (130 g) répa*,

300 g mélyhűtött hüvelyes zöldségkeverék,
1 doboz (400 g) paradicsomkonzerv,

75 g vágott mandula,
75 g kesudió,
50 g mazsola

Olajon megpirítjuk az összetört kardamommagokat és a rizst. Kurkumával és sóval ízesítjük, majd felöntjük 650 ml forró vízzel és kis lángon, lefedve, kevergetés nélkül 15-20 percig főzzük. A tűzről levéve, lefedve hagyjuk tovább párolódni.
Közben egy serpenyőben 2 ek olajon addig pirítjuk a mustármagot, míg pattogni nem kezd. Hozzáadjuk a fűszereket, majd a felaprított gyökérzöldségeket kissé megpirítjuk rajta. Ezután kerülhetnek bele a hüvelyesek és a paradicsom, pár percig rotyogtatjuk.
A rizs felét kiolajozott tepsibe simítjuk, rákanalazzuk a zöldséges ragut. Kevés olajon megpirítjuk a kesudiót és a mandulát, majd a mazsolával együtt elkeverjük a maradék rizzsel. Ezt a zöldségek tetejére terítjük, 180 fokos sütőben kb. 30 percig, lefedve sütjük.
Tradicionálisan ghível készül. Gyömbér és fokhagyma is mehet bele.

(forrás: Kurma dásza - Ínycsiklandó vegetáriánus ételek)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...