2011. február 10., csütörtök

zöldséges-parmezános torta


hozzávalók:
500 g répa*,
1 közepes fej (450 g) brokkoli*,
1 kis fej (200 g) kelkáposzta*,

100 ml olívaolaj,
3 gerezd fokhagyma*,
2 fej (90 g) lilahagyma*,
rozmaring - apróra vágva,

1 1/2 csésze (kb. 230 g) teljes kiőrlésű liszt*,
1 csomag (7 g) sütőpor,
fél tk kurkuma,
200 g parmezán,
só, bors,
bazsalikomlevelek - csíkokra vágva,

30 g vaj* (szobahőmérsékletű),
kb. 30 g szezámmag*,

8 db tojás*

A hosszában négyfelé, majd rövidebb darabokra is vágott répákat sós vízben 10 percig, a rózsáira szedett brokkolit és a csíkokra vágott kelkáposztát 5 percig főzzük, majd hideg vízbe merítve lehűtjük, utána alaposan lecsöpögtetjük.
A lilahagymából néhány szeletet/karikát a díszítéshez félreteszünk, a többit felaprítva -a fokhagyma és rozmaring társaságában-, olajban megdinsztelünk. Hűlni hagyjuk.
A lisztet elkeverjük a fűszerekkel, a sütőporral és a nagy lyukú reszelőn lereszelt parmezánnal. Egy 22 cm-es tálat kivajazunk, majd szezámmagot szórunk bele és addig forgatjuk, amíg az oldalára és a fenekére is egyenletesen feltapadnak. (Kapcsos tortaforma nem ajánlott, mert az olaj kiszivárog és megég.) A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A tojásokat felverjük, elkeverjük a lisztes keverékkel, majd hozzáadjuk a hagymás olajat és a leszárított zöldségeket. Óvatos összeforgatás után a tálba egyengetjük, a tetejét hagymakarikákkal díszítjük, 60 percig sütjük.

(a WordFlux-on talált, gyönyörűséges képekkel illusztrált recept alapján készítettem)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...