2011. január 7., péntek

mentás vöröslencseleves bulgurral


hozzávalók (6-8 adag):
2 ek olívaolaj,
2 ek szűrt vaj* (ghí),
2 fej (240 g) hagyma*,
2 gerezd (4 g) fokhagyma*,
2 ek (80 g) paradicsompüré,
1 közepes paradicsom húsa,
(vagy fél doboz konzervparadicsom),
2 tk őrölt pirospaprika,
1,5 tk őrölt (török vörös)bors,
só,
350 g vörös lencse*,
50 g hosszú szemű rizs,
1500 ml víz (vagy zöldség alaplé),
50 g bulgur* (apró szemcsés búzatöret),
1 ek mentalevél

tetejére:
2 ek vaj*,
fél tk őrölt pirospaprika,
1 tk szárított mentalevél,
száraz kenyérmorzsa,
gerezdekre vágott citrom*

Vaj és olaj keverékén üvegesre dinszteljük a hagymát és a fokhagymát (nem barnuljon meg). Keverjük bele a paradicsompürét, a paradicsomot, a paprikát és a borsot, majd adjuk hozzá a lencsét és a rizst is. Sózzuk, fedő alatt forraljuk fel vízzel, majd kis lángon főzzük, amíg a rizs meg nem puhul (a lencse széteshet), kb. 30-35 perc alatt. Ezután beletehetjük a bulgurt és a mentát, főzzük további 10 percig. Ha túl sűrű, vízzel hígítható.
A tetejére vastag talpú edényben lassú tűzön olvasszunk vajat, keverjük bele a paprikát, és hevítsük addig, míg sercegni kezd (paprika ne égjen meg!). Ezt a leves tetejére csurgathatjuk, megszórhatjuk szárított mentával, adhatunk hozzá citromgerezdet. És pidét.

(készült 'Özcan Ozan: A szultán konyhája' című könyvében szereplő recept alapján)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...