2011. január 12., szerda

fűszeres lencse- és sütőtöktagine


hozzávalók (4-6 adag):
275 g lencse*,
1 közepes (bruttó 1200 g, nettó 800 g) sütőtök*,
3 ek olívaolaj,
1 fej (120 g) hagyma*,
3 gerezd fokhagyma*,
1/2 tk római kömény,
1/2 tk kurkuma,
1/4 tk harissza,
1 tk pirospaprika,
1/2 tk cukor*,
2 db paradicsom,
(vagy 150 g passzírozott paradicsom*),
3 tk sűrített paradicsom,
(50-100 ml víz)
1 ek apróra vágott petrezselyemzöld*,
1 ek apróra vágott korianderzöld

Az alaposan átöblített lencsét hideg vízzel felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. A sütőtököt felkockázzuk, a paradicsomot lereszeljük, levét-húsát összegyűjtjük, héját kidobjuk.
Az apróra vágott hagymát olajon puhára pároljuk, majd a fokhagymát is hozzákeverjük, pár másodperc után a tüzet minimálra csökkentjük vagy az edényt a tűzről levesszük. Először a római köményt, kurkumát és a harisszát, majd a paprikát, cukrot és a paradicsomot adjuk hozzá. A tűzre visszatéve rotyogtatni kezdjük, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a petrezselyem és a koriander felét-felét.
A fűszeres alaphoz keverjük a felkockázott sütőtököt és a lencsét, ha keveseljük a levet, felöntjük vízzel, majd fedő alatt további 20 percig, lassú tűzön főzzük, amíg a tök és a lencse megpuhul. Tálaláskor a maradék zöldfűszerekkel szórjuk meg.

(forrás: egy falat... Marokkó - Arena 2000 Kiadó)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...