2011. január 20., csütörtök

céklás rizottó


hozzávalók (5-6 adag):
2 ek (30 ml) olívaolaj,
100 g vaj*,
1 fej (90 g) hagyma*,
1 gerezd (3 g) fokhagyma*,
500 g barna rizottórizs (pl. superfino carnaroli integrale),
500 g cékla* - lereszelve,
1500 ml zöldség alaplé*,
125 g rukola*,
só, bors

Az olívaolajon és 30 g vajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd a fokhagymát és a rizst is átpirítjuk kicsit rajta, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük egy-két merőkanálnyi alaplével. Amikor a levet a rizs felszívja, hozzákeverjük a reszelt vagy apró kockákra vágott céklát, és innentől kezdve merőkanalanként adagolunk az alapléből, mindig csak akkor adva hozzá a következő adagot, amikor az előző elforrt/felszívódott. Közben kevergessük szorgosan. Amikor az összes lé elfogyott, a rizottóhoz keverjük a maradék vajat (kockákra vágva, hogy a beleolvadását megkönnyítsük). Tetejére szórjunk rukolaleveleket és csepegtessük meg kevés olívaolajjal.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...