2011. január 7., péntek

pide


hozzávalók (12 db):
500 g finomliszt*,
(vagy 250 g finomliszt* + 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt*)
1 zacskó (7 g) szárított élesztő,
fél tk cukor*,
300 ml langyos víz (tk. liszt használata esetén +30-50 ml szükséges lehet),
2 ek olívaolaj,
10 g só,

1 tojás*,
1 ek víz,
nigella-mag (fekete hagymamag)

A liszteket mély tálba szitálom, elkeverem. Közepébe mélyedést fúrok, ebbe szórom az élesztőt és a cukrot. 100 ml langyos vízzel felöntöm, kicsit elkeverem, 15 perc alatt felfuttatom. Ezután belekeverem a maradék 200 ml vizet és az olívaolajat. Lisztezett munkalapon összegyúrom, kb. 15 percig dagasztom. Tiszta, vékonyan kiolajozott edényben, beolajozott felülettel, langyos helyen kb. másfél óra alatt duplájára kelesztem.
Kelesztés után felvágom, kis labdákat gyúrok belőle, finoman meglisztezett felületen kb. 5 mm vékonyra nyújtom, 20 percig letakarva pihentetem. Éles késsel 4-4 párhuzamos bevágással bekockázom a közepét, tetejét vízzel elhabart tojással beecsetelem, nigellával megszórom. 220 fokra előmelegített sütőben, lisztezett tepsire helyezve 10-15 perc alatt világos aranyszínűre sütöm.

(készült 'Eric Treuille&Ursula Ferrigno: Bread' című könyvében szereplő recept alapján)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...