2011. január 21., péntek

háromféle káposztás sztrapacska (nyögve, cupp)

"A háziasszony nyögvét főzött. Átment hozzá a szomszéd ember. Az asszony megkínálta nyögvével. Az ember csak ette-ette. Az asszony már félt, hogy az urának nem marad, ezért egy pohár vizet tett gyorsan az ember elé, hogy majd csak észre veszi magát és nem eszi meg mindet. Az ember megitta a vizet, megette a maradékot és így szólt: 'Hát, szomszéd asszony! Ha nem hozta volna ide azt a vizet, kénytelen lettem volna ezt a kicsit meghagyni, úgy elnyomta a lelkem!' Hát ezért hívják felénk 'nyögvének' vagy 'nyögvenyelősnek' ezt az ételt."
(Solymár József: Palóc lakoma)

hozzávalók:
olaj,
1 fej (80 g) hagyma*,
2 szál újhagyma*,
1 nagyon kis fej (200 g) kelkáposzta*,
1 kis fej (600 g) káposzta*,
egy kisebb kínai kel* fele (300 g),
1000 g NAGY szemű krumpli* - hogy a reszelés könnyebben menjen,
kb. 200 g finomliszt*,


A megdinsztelt hagymákon szívóssági sorrendben, nagy lángon megpirítjuk a kéznél levő, tetszőleges arányú, csíkokra vágott káposztaféléket, közben fokozatosan sózzuk, borsozzuk.
A sztrapacskához a krumplit a reszelő rücskös oldalán pépesítjük. Szűrőbe téve kinyomkodjuk, majd utána megsózzuk. Elkeverjük annyi liszttel, amennyit felvesz. :) Tányérról, kiskanállal egy adag masszát a forró, sós vízbe szaggatunk, pár percig főzzük. Amikor a sztrapacskák feljönnek a víz tetejére, szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük. Ezt ismételgetjük, amíg mind el nem készül. A lecsepegtetett tésztát ne nagyon halmozzuk hatalmas kupacba, mert elázik, összeragad. A párolt káposztával összeforgatva tálaljuk.
A papám családjában 'cupp'-nak hívták.

ilyenen reszeljük:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...