2011. január 14., péntek

tojásfáncli

hozzávalók (az eredeti recepthez képest fele adaghoz):
5+1 tojás*,
1 tojás sárgája*,
52,5 g vaj*,
fél zsömle,
150 ml tej*,
105 ml tejföl*,
petrezselyemzöld,
só, bors

"Apríts öszve tíz keményre főtt tojást, dörzsölj el hat lat vajat úgy, hogy habozzék, végy egy téjben áztatott zsemlyét, egy kis petrezselymet, s ezt is öszveaprítván tedd a vajba; ekkor pedig két egész tojást, két tojásszéket, fél meszely téjfelt s egy kis sót és tört borsot habarj bele; azután megkenvén egy rézlábast vajjal, beleteszed a habarékot, s megsütöd szépen; ha megsült, kifordítod egy tálra, s feladod az asztalra."

lat=1/32 font, kb. 1,75 dkg vagy csapott evőkanál,
tojásszék=tojás sárgája,
meszely=0,42 liter (fél icce)

(forrás: Czifray István: Magyar Nemzeti Szakácskönyv - A Magyar Gazdasszonyok Számára /1829/)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...