2011. január 19., szerda

lazacos-tofus gombóc + japán káposztasaláta


hozzávalók a gombócokhoz (28 db):
200 g kemény selyemtofu,
250 g lazacfilé,
2 szál újhagyma*,
30 g gyömbér,
1 gerezd fokhagyma*,
2 tk (20 ml) mirin,
1 ek (15 ml) japán szójaszósz*,
1 tojás*,
2 ek (40 g) finomliszt*,
só, fehér bors
olaj

hozzávalók a salátához (4 adag):
300 g kínai kel*,
2 szál (200 g) répa*,
200 g jégcsapretek*,
2 szál újhagyma*,
2 tk fekete szezámmag - száraz serpenyőben megpirítva

öntet:
125 g japán majonéz,
1-1,5 ek rizsecet,
(1 ek szaké),
1/4 tk wasabi,
1/2 tk szezámolaj,
2 tk japán szójaszósz*,
1 tk porcukor,
(fehér bors)

A tofut tiszta konyharuhába csomagoljuk, tányérral, súlyokkal 2 órára lenyomatjuk, hogy a felesleges nedvességet kiengedje magából. A lazacot kevés olajon megsütjük, hűlés után kézzel kis cafatokra tépkedjük, közben ellenőrizve, nem maradt-e benne szálka. Mindkettőt óvatosan, villával összetörjük, majd hozzákeverjük a további hozzávalókat, sóval, borssal fűszerezzük. Ha tudunk, kis gombócokat formázunk belőle, amit burgonyakeményítőbe forgatunk, majd forró olajban kisütjük (vagy kiskanállal adagolhatjuk - egyenesen az olajba).

A kínaikelt vékony csíkokra vágjuk, a répát és a jégcsapretket lereszeljük. A retket besózva szűrőbe tesszük, 15 percig állni hagyjuk, utána kis kezünkkel kinyomkodjuk belőle a felesleges nedvességet. Közben összeállítjuk az öntetet, a hagymát ferdén vékonyra szeleteljük, a zöldségeket és a szezámmagot összeforgatjuk az öntettel.

(forrás: egy falat... Japán - Arena 2000 Kiadó)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...