2011. november 22., kedd

karfiolos sformato

hozzávalók:
375 ml tej*,
45 g vaj*,
30 g liszt*,
só, fehér bors,
szerecsendió

1 közepes fej karfiol* (kb. 1200 g)
2 db nagy tojás*,
1 csésze reszelt parmezán,
só, bors,
30 g szobahőmérsékletű vaj*,
1/4 csésze zsemlemorzsa*

A tejet felforraljuk, majd kis lángon további 4-5 percig főzzük, utána egy hideg edényben hagyjuk kihűlni. Egy vastag talpú nyeles lábosban vagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, gyakori kevergetés mellett halvány- sárgára pirítjuk rajta a lisztet. A tűzről levesszük, habverővel hozzákeverjük a kihűlt tejet, amíg sima nem lesz. Közepes tűzre visszarakva, folyamatosan kevergetve újra felforraljuk, besűrítjük. Kis láng mellett további 20-25 percig kevergetve főzzük. Amikor a besamelmártás elkészült, sózzuk, fehér borssal és frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Folpackkal letakarva (hogy ne bőrösödjön) félretesszük.

A karfiolt negyedelve megfőzzük, lecsöpögtetjük. A negyedekből egyesével, tiszta konyharuhába csavarva kifacsarjuk a felesleges vizet. Késes aprítógéppel finomra vágjuk.
Egy nagyobb tálban két tojáshoz habverővel hozzákeverjük a besamelt, majd a karfiolt és a reszelt sajtot is. Szükség szerint sózzuk, borsozzuk.
A tortaformát kivajazzuk, zsemlemorzsával kipúderezzük, a felesleget kiöntjük belőle. Belekanalazzuk a karfiolos masszát, az eredeti recept szerint 160 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt sütjük meg, én inkább 180 fokon, 60 percig sütöttem. A formából történő kifordítás előtt 15-20 percig pihentetjük.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...