2011. december 8., csütörtök

cukika panda kalács

hozzávalók:
230 g kenyérliszt (magas gluténtartalmú),
70 g finomliszt (alacsony gluténtartalmú),
30 g cukor,
210 g tej-tojássárgája keverék (36°C-on, egy tojás sárgájából kell a 210 grammot összehozni),
4,5 g só,
18 g (sómentes) vaj,
4 g szárított élesztő,
8 g matcha (zöld tea por),
8 g édesítetlen kakaópor

elkészítése:
1. A kétféle lisztet és a sót elkeverjük, hozzáadjuk a vajat. Az élesztőt feloldjuk a meglangyosított tej-tojássárgája keverékben.

2. Kb. 20 perc múlva a felfuttatott élesztőt összegyúrjuk a lisztkeverékkel és a vajjal.

3. A tésztát 1:2:3 arányban szétválasztjuk.

4. Az 1/6-nyi részhez hozzákeverjük a kakaóport, a 2/6-nyihoz a matcha-t. Külön-külön alaposan összegyúrjuk, amíg a színük homogén barna, illetve zöld nem lesz.

5. A tésztákat egy-egy gombóccá formázzuk, nedves konyharuhába csomagolva (az összetapasztott részt lefelé fordítva) meleg helyen kelni hagyjuk.

6. Kb. 20-30 perc után kicsomagoljuk és elkezdjük az összeállítást.

7. A fehér tészta feléből, illetve a barnából kétszer 1/3 részt egyforma hosszúságú, ovális hengerekké gyúrunk. A fehéret laposan elfektetjük, kétoldalt a tetejére tapasztjuk a barnákat (ebből lesznek a panda szemei).

8. A maradék fehér tésztának a negyedéből egy újabb lapos hurkával betömjük a szemek közötti rést (végig ügyeljünk rá, hogy azonos hosszúságú rudakat gyúrjunk!).

9. A maradék fehér tésztát az eddigi hurkák hosszúságával megegyező szélességű téglalappá nyújtjuk. A másik irányú mérete akkora legyen, hogy az eddigieket nagyjából körbeérje (alul nem kell teljesen összeérnie, de azért nyúljon le a szemek alá). Ezzel a fehér téglalappal körbecsomagoljuk a panda pofáját és szemeit, ezzel elkészül az arca.

10. A maradék barna tésztát elfelezzük (azaz ezek a kezdeti barna mennyiség 1/6-1/6 részei), hengert formázunk, ebből lesznek a fülei.

11. A zöld tészta negyedét betapasztjuk a fülek közé.

12. A maradék 3/4 résznyi zölddel körbekarikázzuk a fejet (a szélei alulra kerüljenek).

Végesvégig mindennek egyforma hosszúnak kell lennie és ügyeljünk a szoros fektetésre, közben is folyamatosan tömöríteni kell. És persze sietni, hogy a tésztában levő vaj ne melegedjen fel túlságosan, mert az megnehezíti az életünket.

13. Kenyérformába tesszük (fejjel 'felfelé', rendes irányban, a tapasztott szélek kerüljenek alulra). Nedves konyharuhával befedve, 50-60 percig újra kelni hagyjuk.

14. Majd 200°C-ra előmelegített sütőben, kb. 25-30 perc alatt, fóliával lazán letakarva megsütjük.

15. Hűlni hagyjuk, csak utána szeleteljük (recés pengéjű késsel).


A recept és a fázisfotók egy japán receptgyűjteményből (cookpad/taro-taro) származnak, a hozzávalók fordítása kint élő barátok segítségével készült. Köszönet érte!
Az elkészítési mód saját kútfőből, erős fantáziával...
A recept GoogleTranslator általi, igen szórakoztató fordítása pedig itt olvasható. Kérjük a hangerőt, hogy a szeretet. , hogy egy jó fürdő. Én vagyok a felelős kém.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...