2011. december 13., kedd

pirított kelbimbó pácolt tofuval

hozzávalók (2-3 adag):
2 ek édes chili szósz,
1,5 ek szójaszósz*,
2 ek szezámolaj*,
1 tk rizsecet,
1 ek juharszirup (vagy méz*),
150 g kemény tofu,
500 g kelbimbó*,
kb. 80(-180) ml napraforgó olaj,
só,
100 g újhagyma*,
egy fél (vagy egy egész) chili,
120 g friss shiitake gomba* (vagy 20 g szárított),
15 g korianderzöld (opcionális),
pirított szezámolaj (opcionális),
1 ek pirított szezámmag (opcionális)

Amennyiben szárított shiitake-t használunk, forró vízbe áztatjuk.
Elsőként a tofu pácot készítjük el: a chili-szószban elkeverjük a szójaszószt, két evőkanál szezámolajat, a riszecetet és a juharszirupot. A tofut 1 cm vastag szeletekre vágjuk, majd ezeket is falatnyi méretűekre. A darabkákat óvatosan a marinádba helyezzük, félretesszük.
A kelbimbó végeit levágjuk, a külső leveleit leszedjük, megmossuk, mérettől függően félbe-harmadokba vágjuk. Az újhagymát ferdén felszeleteljük, a chilit kimagozva finomra aprítjuk, a shiitake-t csíkokra vágjuk.
Nagy méretű serpenyőben vagy wokban 3-4 evőkanálnyi olajat hevítünk, majd állandó kevergetés mellett, nagy lángon, kevés sóval megpirítjuk benne a kelbimbót (ha kell, két menetben). Amikor elkészült, egy tálban félretesszük.
A serpenyőt szükség szerint újból beolajozzuk, egy-két perc alatt az újhagymát is megsütjük - a chili és a shiitake társaságában. Amikor elkészült a kelbimbóra szedjük.
Ezután megpirítjuk a pácból kihalászott, lecsöpögtetett tofukockákat - továbbra is forró serpenyőben, a fröcskölés ellen egy nagyobb fedővel védekezve, oldalanként kb. 2 percig sütve. Kihalásszuk, a kelbimbóhoz adjuk.
A lángot lekapcsoljuk, az összes hozzávalót visszatesszük a serpenyőbe, ráöntjük a maradék tofu-pácot, megszórjuk korianderzölddel, óvatosan összeforgatjuk és hagyjuk kissé lehűlni. Néhány csepp pirított szezámolajjal is ízesíthetjük. Rizzsel, melegen, de nem forrón tálaljuk, némi pirított szezámmaggal és további korianderzölddel (amennyiben nem utáljuk).

Yotam Ottolenghi: Plenty című könyvében szereplő recept alapján készítettem
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...