2012. január 17., kedd

sült répa - joghurttal és pisztáciával

hozzávalók (2 adag):
5 szál (600 g) répa*,
1 ek (15 ml) olívaolaj,
1 ek (10 g) vaj*,
1 gerezd fokhagyma*,
1 tk harissza paszta (észak-afrikai chilipaprika püré + fokhagyma, római kömény, koriander, só, olívaolaj),
1 db narancs héja*,
só, bors,
100 g görög joghurt,
1 db citrom*,
15 g pisztácia - durvára vágva

100 g bulgur*

A répákat meghámozzuk, 2-3 mm vastag karikákra vágjuk. Egy nagyobb átmérőjű, lapos serpenyőben, közepes lángon, az olívaolaj és a vaj keverékén némi sóval és borssal, folyamatos átkevergetés mellett addig sütjük, amíg a répakarikák meg nem puhulnak és kissé meg nem karamellizálódnak. Ekkor a lángot lekapcsoljuk alatta, hűlni hagyjuk, majd hozzákeverünk egy kevés harissza pasztát, ráreszeljük a narancs héját és egy gerezd fokhagymát. Szükség/ízlés szerint tovább sózzuk, borsozzuk.
A joghurtot elkeverjük egy fél citrom lereszelt héjával, kevés sóval - és aki szereti a savanykás ízeket, az egy teáskanál citromlevet is adhat hozzá.
Tálaláskor a répát megcsurgatjuk joghurttal, megszórjuk durvára aprított pisztáciával és díszítésnek reszelünk még rá egy kis narancshéjat. Én kevés bulgurt is főztem hozzá (100 g bulgur 200 ml vízben, kevés sóval, lehető legkisebb lángon megfőzve - amíg az összes vizet magába szívja).

ismét Yotam Ottolenghi receptjét alakítottam saját szám íze szerint
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...