2011. november 16., szerda

fehér kimchi (baek kimchi)

hozzávalók:
1 db (kb. 1500 g) kínai kel*,
250 g tengeri só,
2500 ml marhahús alaplé (vegáknak: víz)

a töltelékhez:
90 g jégcsapretek*,
2 szál újhagyma*,
6-8 szál minari (koreai vízitorma),
60 g mustárlevél,
1 db nashi (vagy körte*),
5 db gesztenye,
5 db aszalt jujuba,
5 db shiitake gomba*,
5 gerezd fokhagyma*,
20 g gyömbér,
1 db chili paprika,
4 ek (60 ml) halszósz vagy garnélapaszta
(vegáknak: világos szójaszósz),
2 ek cukor*,
500 ml víz

A kínai kel külső leveleit eltávolítjuk, hosszában félbevágjuk. A sót feloldjuk az alaplében vagy a vízben. Egy lapos, zárható műanyag dobozban, hűvös helyen, súllyal lefedve beáztatjuk az elfelezett kínai kel darabokat. 6-8 óra múlva kivesszük a folyadékból, leöblítjük és a felesleges vizet alaposan lerázzuk róla.
A töltelék elkészítéséhez a hozzávalókat vékony csíkokra vágjuk és egy nagy tálban alaposan összekeverjük. [Koreai vízitorma és mustárlevél híján én rukolát és mustármag csírát használtam.]
A kínai kel leveleit ujjacskáinkkal szétnyitjuk, tölteléket kanalazunk közéjük, egyenletesen szétoszlatjuk - úgy, hogy mindenhova jusson. A káposztát zárható dobozba tesszük, 2-3 napig hűvös helyen érleljük. Felhasználásig hűtőben tároljuk. Vastag szeletekre vágva tálalhatjuk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...