2011. november 16., szerda

bibimbap

hozzávalók (5-6 adag):
80 g mungóbab* - csíráztatva,
250 g bébispenót (vagy kis levelű, piros levélnyelű mángold*),
170 g gosari (saspáfrány fiatal hajtása),
2 kisebb (250 g) cukkini (vagy egyéb tökféle),
3 db (350 g) répa*,
¼ jégcsapretek,
1 kk szezámmag*,
225 g tofu,
12 db shiitake gomba*,
6 ek (90 ml) olaj (pl. mogyoró),
2 ek (30 ml) szezámolaj*,
4 gerezd fokhagyma*,
30 g gyömbér,
350 g (barna)rizs*,
fejenként 1-1 db tojás*,
2 db cikórialevél,
2 zöld leveles saláta,
1 szál újhagyma*

a szószhoz:
¾ csésze 'gochujang' (koreai fűszeres szójabab paszta),
6 ek (90 ml) szénsavas limonádé (lime+méz+szóda vagy Sprite),
3 ek 'doenjang' (koreai szójabab paszta) vagy miso,
2 ek (30 ml) kukoricaszirup,
2 ek (30 ml) szezámolaj,
2 gerezd fokhagyma*,
3 cm (30 g) gyömbér,
1 ek (15 ml) barna rizsecet,
1 ek szezámmag

A mungóbabot 3-4 nappal korábban csíráztatni kezdjük (naponta legalább kétszer leöblítve).

A szósz hozzávalóit csomómentesen elkeverjük, félretesszük.

A mungóbabcsírát 30 másodpercig blansírozzuk (főzés után jéghideg vízben lehűtjük), félretesszük. A zöldségeket és a gombát csíkokra vágjuk, a fokhagymát és a gyömbért lereszeljük vagy finomra aprítjuk, majd összekeverjük. Az olajat és a szezámolajat is egybeönthetjük.
Közepes lángon, 1 ek olajkeveréken a világos színűektől a sötétek felé haladva, a fokhagymás gyömbérből 1-1 teáskanálnyi mennyiséggel, illetve kevés sóval, borssal megpirítjuk a zöldségeket: a retket, a cukkinit, a répát, a spenótot/mángoldot, a gombát [- és ha van, a gosari-t is]. Külön válogatva félretesszük őket, a retket megszórjuk szezámmaggal. A mungóbabot elkeverjük egy fél kávéskanál szezámolajjal, 1 teáskanál fokhagymával, sóval, borssal. A maradék olajban aranybarnára pirítjuk az ujjnyi vastag szeletekre vágott tofut is.
Mindeközben megfőzzük a rizst.
A tálaláshoz a rizs tetejére fejenként egy tükörtojást sütünk és a sárgáját színenként körberakjuk a megsütött zöldségekkel és a felmetélt salátával. A tofut helyezzük a salátaágyra, szórjuk meg szezámmaggal és újhagyma- karikákkal. Csőrös edényben mellékeljük a szószt is.
[Én kimchit is készítettem hozzá.]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...