2011. november 11., péntek

téli kuszkusz

hozzávalók (5-6 adag):
1 db (2000 g) sütőtök*,
3 db (280 g) répa*,
3 db (360 g) paszternák*,
2 fej (300 g) hagyma*,
2 rúd fahéj,
4 db csillagánizs,
3 db babérlevél,
őrölt gyömbér,
kurkuma,
paprika,
chili pehely,
só,
6 ek (90 ml) olívaolaj,
100 g aszalt sárgabarack,
1 doboz (400 g) konzerv csicseriborsó,
250 g kuszkusz*,
400 ml zöldségalaplé* (vagy víz),
(1 csipet sáfrány,)
30 ml olívaolaj,
40 g harissa,
(sóban eltett citrom,)
korianderzöld

A meghámozott, kimagozott sütőtököt két centis kockákra, a répát és a paszternákot vastag szeletekre, a hagymákat nyolcadnyi gerezdekre vágjuk. A tök kivételével a zöldségeket fóliával vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk a fűszerekkel és összeforgatjuk.
190 fokra előmelegített sütőbe dugjuk, 15 perc sütés után belekeverjük a tökkockákat is, majd további 35 percig sütjük. Amikor megpuhultak és kissé megpirultak, hozzáadjuk az apróra vágott aszalt sárgabarackot és a leöblített csicseriborsót. 10 percre visszatesszük a sütőbe, hogy ezek a hozzávalók is összemelegedjenek a többivel.
Közben elkészítjük a kuszkuszt: hőálló tálban szükség szerint sózzuk, leöntjük a forró alaplével (szerencsés esetben -ha van otthon- egy csipet sáfrányt is adjunk hozzá), szorosan lefedve 10 percig állni hagyjuk. Amikor magába szívta a folyadékot és a szemcsék megpuhultak, kevés olívaolajat csurgatunk rá és villával átforgatjuk.
Tálaláskor a kuszkuszra szedjük a sült zöldségeket, amihez ízlés szerint keverhetünk némi harissza-pasztát, illetve apróra vágott, sóban eltett citromot. Korianderzölddel díszítjük.

Yotam Ottolenghi receptje
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...