2011. november 21., hétfő

sütőtökös-hagymás galette

hozzávalók a tésztához (szerintem 2-3 adaghoz):
155 g finomliszt*,
só,
120 g vaj*,
62,5 ml tejföl*,
62,5 ml jéghideg víz,
2 tk (20 ml) citromlé

a töltelékhez:
400 g sütőtök - tisztítva, felkockázva,
2 ek (30 ml) olívaolaj,
só, bors,
25 g vaj*,
1 nagy fej (200 g) hagyma*,
só, csipet cukor,
cayenne bors,
70 g sajt (pl. fontina) - nagy lyukú reszelőn lereszelve
vagy kis darabkákra vágva,
zsályalevelek

A lisztet egy tálban sóval elkeverjük, egy másikban a vajat felkockázzuk - mindkettőt egy órára a fagyasztóba tesszük. Az idő lejártával a vajat és a lisztet késes robotgéppel vagy tésztakeverővel gyorsan morzsalékosra dolgozzuk. Összekeverjük a tejfölt, a vizet és a citromlevet, aminek felét a vajas liszt közepébe készített mélyedésbe öntjük, elkeverjük, majd a maradékot is hozzáadjuk. Gyors mozdulatokkal gombóccá gyúrjuk, műanyag fóliába csomagolva további egy óráig hűtjük.
Közben elkészítjük a tölteléket: a megtisztított, felkockázott sütőtököt 190 fokra előmelegített sütőben olívaolajjal, sóval, borssal összeforgatva 30 percig sütjük. A hosszú szálakra vágott hagymát kis lángon, vajon pároljuk puhára, karamellizáljuk, majd óvatosan fűszerezzük a cayenne borssal.
A sütő hőmérsékletét 205 fokra növeljük. A sütőtökkockákat, a hagymát, a sajtot és a vékony csíkokra vágott zsályát összekeverjük.
Lisztezett munkafelületen a tésztát kinyújtjuk, egyenletesen a közepére halmozzuk a tölteléket - úgy, hogy a szélén üresen maradjon két ujjnyi, amit körben visszahajtogatunk a töltelékre (a közepe nyitott marad). Kb. (30-)40 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Deb receptje a SmittenKitchen-ről
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...