2011. június 20., hétfő

falafel tzatzikivel, pitában

hozzávalók a pitához (8 db):
100 g finomliszt*,
3-4 g élesztő,
125 ml langyos víz,
195 ml hideg víz,
200 g teljes kiőrlésű búzaliszt*,
250 g rétesliszt*,
40 g porcukor,
1 tk (7 g) só

hozzávalók a falafelhez (20 db):
2 doboz (bruttó 2x400 g) konzerv csicseriborsó*,
1 fej (80 g) hagyma*,
3 szál újhagyma*,
2 gerezd fokhagyma*,
1 csokor petrezselyemzöld*,
fél kk szódabikarbóna,
chili,
koriander,
római kömény,

+olaj a sütéshez

hozzávalók a tzatzikihez (4 adag):
1000 g uborka*,
300 g görög (vagy török) joghurt,
1 gerezd fokhagyma*,
só, bors,
olívaolaj,
menta

A kovászhoz a finomliszthez hozzáadjuk az élesztő és 125 ml langyos víz keverékét, palacsintatészta állagúvá keverjük, meleg helyen másfél óráig kelni hagyjuk.

A falafel hozzávalóit aprítógépben durvára vágjuk, fél órára félretesszük pihenni.

A kovászt felöntjük 195 ml hideg (de nem jéghideg) vízzel, a tk. lisztet, a réteslisztet és a sót összekeverjük, majd belekeverjük a kovászt, a tésztát alaposan begyúrjuk-dagasztjuk. Egy óráig pihentetjük.

A falafel masszájából diónyi golyókat formázunk, melyeket olajjal megkenünk, 200 fokos sütőben megsütünk.

A pita tésztáját nyolc egyenlő részre vágjuk, golyókat formázunk belőle. A sütőt 220-230 fokra előmelegítjük. A tésztagombócokat kb. 5 mm vékonyságúra nyújtjuk, kettesével sütőlapra rakva, 5-8 perc alatt megsütjük.

Az uborkát meghámozzuk, a középső, magos részt kivágjuk, a húsát kis lyukú reszelőn lereszeljük. Szűrőbe tesszük, a levét kinyomjuk - felhasználhatjuk például uborkafröccs készítéséhez. Gyengén megsózva fél óráig állni hagyjuk, utána ismét kinyomkodjuk, elkeverjük a joghurttal, az összezúzott fokhagymával, sóval, borssal, esetleg mentával. Tetejét meglocsoljuk olívaolajjal.

(a Szakácsok könyvében szereplő receptek mentén készítettem)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...