2011. június 14., kedd

soparnik (horvát mángoldos pite)

hozzávalók (4 adag):
250 g finomliszt*,
125 g teljes kiőrlésű búzaliszt*,
125 g teljes kiőrlésű rozsliszt*,
(vagy mindezek helyett 500 g finomliszt),
10 g só,
3 ek (45 ml) olívaolaj,
300 ml víz
+liszt a nyújtáshoz

1000 g mángold*,
1 csokor újhagyma*,
1 csokor petrezselyemzöld*,
2 ek (30 ml) olívaolaj,
só, bors

4 gerezd fokhagyma*,
2 ek (30 ml) olívaolaj

A háromféle lisztet és a sót elkeverem, hozzáöntöm az olívaolajat és a vizet, majd lágy tésztát gyúrok belőle. Egy órára félreteszem pihenni, közben elkészítem a tölteléket. A mángoldleveleket megmosom, a vizet lerázom róluk, a húsos, fehér levélnyelet eltávolítom - mivel túl sok vizet eresztene. A leveleket kisujjnyi széles csíkokra vágom, összekeverem a felkarikázott újhagymával, a finomra vágott petrezselyemmel, az olívaolajjal. Sóval, borssal ízesítem. A fokhagyma gerezdeket finomra vágom és két evőkanál olívaolajba keverem.
A tésztát négy egyenlő részre osztom, lisztezett felületen vékonyra (kb. 2 mm) nyújtom, a sodrófára feltekerve kiolajozott tepsibe emelek egyet. Ráteszem a mángoldos töltelék felét, a tetejére egy másik tésztalapot, a szélét körben összesodrom. 200 fokos sütőben 30-35 perc alatt ropogósra sütöm. A sütőből kiszedés után a tetejét megkenem fokhagymás olívaolajjal. [Utána a maradék tésztával és mángolddal ugyanez még egyszer.]

a profik így csinálják
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...