2011. május 23., hétfő

pushpanna (bengali royal rice)

hozzávalók (5 adag):
4x30 g ghee* (vagy 4x2 ek olaj),
50 g kesudió*,
50 g vágott mandula,
50 g mazsola*,
1 g sáfrány,
60 ml tej*,
300 g hosszúszemű rizs* (pl. basmati),
700 ml víz,
só,
szerecsendió,
édeskömény mag,
1 rúd fahéj,
római kömény,
6 szem zöld kardamom,
5 db szegfűszeg,
feketebors,
asafoetida (fokhagymával helyettesíthető),
cayenne bors,
2 ek kókuszpehely,
300 g borsó,
paneer* - 2 liter tejből

A sáfrányt beáztatjuk a felforrósított tejbe. Közben a mazsolát forró vízbe áztatjuk, vizet forralunk a rizshez és ghee-n vagy olajon aranyszínűre pirítjuk a kesudiót és a mandulát, amiket aztán félreteszünk.
Vastag talpú fazékban újabb adag ghee-t forrósítunk, pár percig pirítjuk rajta a rizst, majd enyhén megsózzuk, szerecsendiót reszelünk rá, felöntjük a sáfrányos tejjel és a forró vízzel és a lehető legkisebb lángon, lefedve megfőzzük (kb. 15 perc). Amikor a főzővizet a rizs magába szívta, a lángot lekapcsoljuk alatta, de továbbra is lefedve hagyjuk még puhulni.
Serpenyőben ghee-n egy-két percig illatosra pirítjuk az édesköménymagot, egy rúd fahéjat, római köményt, mozsárban összetört kardamom magokat és a szegfűszeget, majd hozzáadjuk a borsféléket, az asafoetidát, a kókuszt, és végül a borsót is. Addig sütjük, míg a borsószemek meg nem puhulnak. Ekkor összekeverjük a rizzsel.
Újabb serpenyőt elővéve, ghee-n megpirítjuk a kockára vágott paneer-t, amit tálaláskor a rizs tetejére teszünk.

forrás: Kurma dásza Ínycsiklandó vegetáriánus ételek című könyve
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...