2011. május 6., péntek

masoor dal (fűszeres vöröslencse)

hozzávalók (4-5 adag):
500 g vöröslencse*,
olaj (vagy ghee),
asafoetida (fokhagymával helyettesíthető),
római kömény,
őrölt koriander,
kurkuma,
chili,
70 g hagyma,
3 gerezd fokhagyma*,
30 g gyömbér,
3 ek paradicsompüré*,
1 doboz (400 ml) kókusztej,


tetejére:
olaj (vagy ghee),
egész mustármag,
egész római kömény,
egész hagymamag,
egész édesköménymag,
korianderzöld

A lencsét alapos, többszöri öblítés után kis lángon, vastag talpú fazékban, szép türelmesen megfőzzük. Közben felaprítjuk a hagymát, fokhagymát, lereszeljük a gyömbért, előkészítjük a fűszereket. Ha egész fűszereink vannak, az ételbe valót mozsárban megtörjük. Amikor a lencse megfőtt, leöntjük a vizét, félretesszük. Nagyméretű serpenyőben vagy wokban olajat hevítünk, illatosra pirítjuk rajta a fűszereket (vigyázunk, ne égjenek meg), majd rátesszük a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért. Kevés párolás után hozzáadjuk a paradicsomot vagy paradicsompürét, a lencsét, felöntjük a kókusztejjel. Megsózzuk, összerotyogtatjuk. A fűszeres ízek kedvelői a tetejére is piríthatnak egy kis mustármag, római kömény, hagymamag, édesköménymag keveréket. Kevésbé kalandvágyók koriander- vagy petrezselyemzöldet szórhatnak rá.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...