2011. március 3., csütörtök

spumoni cake

piskóta hozzávalók (genoese sponge):
4 db tojás*,
200 g cukor*,
130 g finomliszt*,
1 citrom héja* - lereszelve,
80 g olvasztott vaj* - lehűtve

krém hozzávalók:
2 egész tojás*,
2 tojás sárgája*,
150 g cukor*,
65 g finomliszt*,
375 ml tej*,
1 ek vaj*,
1 kk vaníliakivonat,
1 ek brandy (vagy rum, vagy kávélikőr)

kell még:
125 ml brandy (vagy rum, vagy kávélikőr),
125 ml espresso,
2-3 ek kakaópor

A piskótához a tortaformát kivajazzuk, liszttel bepúderezzük, a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásokat a cukorral habosra verjük, óvatosan belekeverjük a lisztet és a citromhéjat, majd óvatosan az olvasztott vajat is. 23 centi átmérőjű, kapcsos tortaformában, kb. 35 perc alatt megsütjük.

A krémhez a tojásokat és a sárgákat felverjük, összekeverjük a cukorral és a liszttel. Óvatosan, apránként adagolva belekeverjük a tejet is, majd vastag fenekű (öntöttvas) serpenyőben vagy nagy méretű fazékban kis lángon, folyamatosan, tempósan kevergetve főzzük. Ha a krém besűrűsödött, a tűzről levéve hozzákeverjük a maradék alapanyagokat. Hűlni hagyjuk, néha megkeverjük, hogy ne bőrösödjék.

Amikor minden kihűlt, a piskótát kettévágjuk. Az alsót meglocsoljuk a brandy-kávé keverék harmadával (ne áztassuk el túlságosan, mert ennek a rétegnek kell a többi súlyát tartania!), rákenjük a krémet, rátesszük a felső lapot, majd ezt is átáztatjuk a maradék folyadékkal. Ennek sikeres abszolválásához nem árt kevéssé púpos piskótát sütni - különben a kávé nem szívódik be a tésztába, hanem lecsurog a tetejéről...

30-60 perc várakozás után szórjuk meg cukrozatlan kakaóporral. Tegyük hűtőbe, másnap, tálalás előtt, ha a kakaó átázott, igazításképp szórhatunk rá még egy keveset. (A fotón plusz marcipán díszítéssel látható.)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...