2011. március 8., kedd

paszternákos dió-gesztenye sült


hozzávalók (4-6 adag):
olaj,
3 fej (210 g) hagyma*,
zsályalevelek,
200 g előfőzött, tisztított gesztenye,
100 g dió*,
100 g zsemlemorzsa (vagy pászka),
2 db tojás*,
szerecsendió virág,
só, bors

500 g áfonya,
550 g paszternák*

A hagymát olajon, kis lángon puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott zsályaleveleket és azokkal is pirítjuk további egy percig. A gesztenyét és a diót aprítógépben durva morzsásra daraboljuk, majd hozzákeverjük a hagymához. Adunk hozzá zsemlemorzsát is, sózzuk-borsozzuk, szerecsendió virággal fűszerezzük és a végén belekeverjük a tojásokat is.
Az áfonyát cukor nélkül forralva besűrítjük. A paszternákokat meghámozzuk, félbe vágjuk és a kenyérforma aljához méretezzük. Forró, sós vízben 3,5 percig főzzük, kiemeljük, lecsepegtetjük. A lehulló darabkákat is főzzük meg, azokat apróra vágva keverjük a gesztenyés-diós masszához.
Egy szélesebb kenyérformát (az enyém 12x23 cm-es volt) béleljünk ki sütőpapírral, olajozzuk be, majd a vágott felükkel lefelé, váltakozó irányba forgatva béleljük ki a forma alját a paszternákokkal. Erre kenjük a massza kisebbik felét, kanál hátával csömöszöljük, simítsuk el. Középső rétegnek egyengessük rá az áfonyaszószt, majd takarjuk be a maradék masszával. Ismét tömörítsük, simogassuk. 180 fokra előmelegített sütőben, alufóliával lefedve, egy óráig süssük. Kiborításához tegyünk tálat a tetejére, majd óvatosan, de határozott mozdulattal fordítsuk át. Tálalásához olajban zsályaleveleket süthetünk.

GoodFood recept sós irányba elvitt, tejmentes változata
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...