2011. március 16., szerda

francia leves

hozzávalók (3-4 adag):
50 g vaj*,
fél fej (600 g) káposzta*,
1 db karalábé* (levelei is),
4 db (270 g) kisméretű zellergumó*,
6 szál (320 g) répa*,
2 ek liszt*,
(250-)1000 ml zöldségalaplé*,
szerecsendió virág,
só, bors

"Végy egy szép tömött fej édes káposztát, kalarábét, zellert, sárgarépát, s mind hosszában megmetélvén, pergeld írósvajban vagy lúdzsírban fél óráig, de meg ne égesd; hints reá két kanál lisztet; pergeld még egy kevéssé; tégy bele sót, borsot, szerecsendió-virágot; ereszd fel marhahúslevessel, s forrald fel jól, míg a zöldség meg nem puhul."

kalarábé=karalábé,
pergel=pörköl

(forrás: Czifray István: Magyar Nemzeti Szakácskönyv - A Magyar Gazdasszonyok Számára /1829/)

megjegyzés: a fél óra helyett csak néhány perc pergelés is megfelelt nekem...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...