2010. december 3., péntek

sütőtöksaláta csicseriborsóval és tahinivel

hozzávalók (4 adag):
1000 g sütőtök*,
1 gerezd fokhagyma*,
fél tk őrölt szegfűbors,
2 tk olívaolaj,
só, bors

1 gerezd fokhagyma,
só,
3 ek tahini,
3 ek citromlé
2 ek víz,
2 ek extra szűz olívaolaj

250 g csicseriborsó - megfőzve,
(vagy 1 doboz (nettó 240 g) csicseriborsó konzerv),
fél fej lilahagyma*,
4 ek durvára vágott korianderzöld

A kockára vágott sütőtököt tepsibe terített alufólián összeforgatom az összezúzott fokhagymával, mozsárban megtört szegfűborssal, kevés sóval, őrölt borssal és olívaolajjal. 220 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt, puhulásig sütöm.
Közben a fokhagymát sóval mozsárban eldörzsölöm, elkeverem a tahinivel (vagy annak híján aprítógépben ledarált szezámmaggal) és a citromlével, vízzel és olívaolajjal hígítom.
A lilahagymát  csíkokra vágom, a konzerv csicseriborsót leöblítem. Keverőtálban elkeverem a sütőtökkel és a tahiniszósszal. Szükség esetén sózom, borsozom, tetejét durvára vágott korianderzölddel szórom meg.

recept: Sam and Sam Clark: Casa Moro című szakácskönyvéből
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...