2010. december 10., péntek

arlette mogyorókrémmel


arlette (36 db):
270 g leveles tészta,
100 g porcukor*,
1 tk 'quatre épices' fűszerkeverék

mogyorókrém:
200 g törökmogyoró,
40 g kakaópor,
150 g porcukor*,
4 ek mogyoróolaj,
1 tk vaníliakivonat,
csipet só

A kinyújtott, kiterített leveles tésztát szűrőn keresztül megszórom a négyfűszeres porcukor kétharmadával. Szorosan felcsavarom, papírba csomagolva 45 percre a mélyhűtőbe teszem keményedni. Ezután éles késsel kb. 3 mm vastag szeleteket vágok belőle, majd a porcukor maradékával megszórt felületen sodrófával galaxis formára nyújtom-lapítom. Lehet minél nagyobbra, laposabbra, mert sütéskor össze fog menni. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetve, 210 fokos sütőben aranybarnára sütöm (kb. 8-10 perc).

A mogyorókrémhez a mogyorót kétszer nyolc perc alatt 190 fokos sütőben megpirítom, félidőnél átkeverve őket. A sütés után konyharuha közé borítva ledörzsölöm a héját. A csupasz mogyorókat aprítógépben addig dolgozom, míg a nedves-szemcsés homok állagból csillogóan krémes, folyós massza nem lesz. Ekkor az aprítóba döntöm a további hozzávalókat (gyorsan, amíg meleg, hogy a cukor jól fel tudjon olvadni), és tovább keverem. Esetleg érdemes lehet porcukor helyett mézzel édesíteni, hogy ne ropogjon.

arlette recept a Szakácsok könyvéből,
mogyorókrém a Sajtkukacról
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...