2012. február 1., szerda

spenótos tészta (lasagne verdi)

hozzávalók:
150 g finomliszt*,
50 g rétesliszt*,
3 db tojássárgája*,
1 db egész tojás*,
só,
100 g spenót - pürésítve

A kétféle lisztet és a sót elkeverjük, közepébe mélyedést fúrunk, beletöltjük a tojásokat és a spenótot.

Belülről kifelé haladva, lassan összegyúrjuk: a nedves részhez apránként mindig csak annyi lisztet hozzáadva, amit természetes tempóban, önmagától felvesz. Amikor már nem folyós, határozottabb mozdulatokkal dolgozzuk össze a liszttel, majd alaposan gyúrjuk össze. Ha leragad, kicsit lisztezzünk alá. Ha nem vesz fel több lisztet, ne erőltessük. Egyenletes mozdulatokkal dagasszuk kb. 5-10 percig, amíg puha és ruganyos nem lesz.

Folpackba csomagolva legalább fél, de legfeljebb két óráig pihentetjük (hűtőben).
Amikor mindenki kipihente magát, a tésztát négyfelé vágjuk, hármat visszacsomagolunk, a negyedikből bucit formázunk, majd a tésztanyújtó gépen a legszélesebb fokozattól a legkeskenyebb felé egyesével lépegetve újra-meg-újra átküldjük.

Az második fokozat után lehet egyik, majd másik irányból összehajtogatni, majd az első fokozatra visszalépve újra nyújtani, mindezt néhányszor megismételni - hogy bársonyosabb és selymesebb tapintású tésztát kapjunk. A félretett negyedekkel ugyanezeket ismételgetjük.
A kívánatos vastagságra kinyújtott tésztát bőséges, sós vízben kifőzzük vagy egyéb módon tovább cifrázzuk (töltés, hajtogatás, stb).
A maradékot későbbi hasznosítás céljából ruhaszárítóra kiteregetve megszáríthatjuk.

(nem zoknik)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...