2012. február 8., szerda

töltött kelkáposzta - paradicsomraguval

hozzávalók (3-4 adag):
12 db külső, nagy kelkáposztalevél*,
150 g tejföl*,

2 ek (30 ml) olívaolaj,
1 fej hagyma*,
1 db babérlevél,
néhány szál kakukkfű,
1 szál répa*,
1 szál szárzeller,
2 gerezd fokhagyma*,
1 doboz (400 g) paradicsomkonzerv,
1 csipet cukor,
só, bors,

120 g gersli*,
1 ek (15 ml) olívaolaj,
1 fej hagyma*,
1-2 gerezd fokhagyma*,
50 g dió*,
50 g savanykás mazsola,
1 db citrom reszelt héja*,
1 csokor petrezselyemzöld,
kevés kapor,
chili-pehely,
1 db tojás*

Egy nagy fej kelkáposztáról óvatosan lefejtjük a külső leveleit. Forró, sós vízben blansírozzuk (2-3 perc főzés után hideg vízbe mártva lehűtjük). A vastag, középső erét ehhez a művelethez érdemes még meghagyni, ugyanis ennél fogva könnyebben, szakadás nélkül kiemelhetők a levelek. Lecsepegtetjük, megtörölgetjük/-szárítjuk.

Kétszeres mennyiségű, sós vízben megfőzzük a gerslit (mintha rizst készítenénk).

A paradicsomszószhoz olajon, a babérlevél és a kakukkfű társaságában megdinszteljük a hagymát. Amikor a hagyma megpuhult, hozzáadjuk az apró kockákra vágott répát és szárzellert és tovább pároljuk. Kb. 5 perc után belekeverjük a finomra vágott fokhagymát, majd a paradicsomot is. Sózzuk, borsozzuk (esetleg egy kevés cukorral is ízesítjük). Gyenge tűzön addig rotyogtatjuk, amíg a szósz besűrűsödik.

A töltelékhez újabb serpenyőt veszünk, hagymát dinsztelünk, majd fokhagymával ízesítjük. Belekeverjük a megfőtt gerslit, a durvára vágott diót, a mazsolát, a citromhéjat, a felaprított zöldfűszereket és a chili-pelyhet. Sózzuk, borsozzuk. Kóstolás, fűszerezés kiigazítása után belekeverjük a tojást.

Ha túl erősnek találjuk a kelkáposzta középső erét, itt az idő, hogy megszabaduljunk tőle: az első néhány centit kivágjuk. A levelekbe 1-1 púpozott evőkanálnyi tölteléket csomagolunk. A levelek szélét alulra forgatva tűzálló tálba sorakoztatjuk a batyukat. Rákanalazzuk a paradicsom-szószt, megcsurgatjuk tejföllel, majd 30-35 perc alatt, forró sütőben átsütjük.
(A fenti fotón, tojás és sütés nélküli változat látható.)

Hugh Fearnley-Whittingstall: River Cottage Veg Every Day! című könyvéből készítettem


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...