2012. február 1., szerda

gombás lasagne - rengeteg sajttal

hozzávalók (6 adag):
35 g szárított vargánya,
400 ml langyos víz,
60 g vaj*,
1 ek kakukkfű levél,
800 g friss gomba - szeletelve,
2 ek tárkony,
4 ek petrezselyemzöld*,

[60 g vaj*,]
[1 db salotta hagyma,]
[60 g finomliszt*,]
[550 ml tej*,]

spenótos lasagne lapok,

375 g ricotta,
1 db nagy tojás*,
[150 g feta,]
[170 g gruyère sajt,]
150 g fontina sajt (vagy mozzarella),
50 g parmezán,
só, fehér bors

A szárított vargányát legalább öt percre beáztatjuk (amíg ázik, megtisztítjuk és felszeleteljük a friss gombát), utána szűrőbe helyezve kifacsarjuk, az áztatólevet félretesszük.

Legnagyobb serpenyőnkben vajat olvasztunk. Amikor habzik, beledobjuk a friss, szeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk. Amikor kiengedte magából a nedvességet, mehet mellé a kinyomkodott vargánya és a kakukkfű is. Közepes lángon, néha-néha megkeverve az összes levét elforraljuk, lepirítjuk. A lángról levesszük, belekeverjük a felaprított tárkonyt és petrezselyemzöldet.

[A besamelhez a vajat és a finomra vágott salotta hagymát közepes lángon sütni kezdjük. Egy perc után beleszórjuk a lisztet, folyamatos kevergetés mellett, kb. két percig pirítjuk - de csak annyira, hogy ne barnuljon meg. Ha szükséges, inkább a lángot vegyük kisebbre, de a lisztnek nem szabad 'nyersnek' maradnia. Habverővel kevergetve, apránként adagolva, csomómentességre törekedve felöntjük tejjel és a vargánya áztatólevével. Megsózzuk. A közepes lángot visszatekerve hagyjuk felforrni, majd kis lángon, folyamatos kevergetés mellett, kb. 10 perc alatt besűrítjük annyira, hogy az edény falán levő szószba a keverőeszközzel már rövid ideig látható csíkot tudjunk húzni. De nem kell túl sűrűre sem főzni, mert megköt. Belereszeljük a gruyère sajtot. Ezt is félretesszük.]

Egy tálban elkeverjük a ricottát, [3 ek besamelt, a fetát] és egy tojást.

Nagy fazék forró vízben kifőzzük a spenótos lasagne lapokat.

Javasolt összeállítási sorrend:
vaj/[besamel] - tészta - ricottakrém - tészta - gomba - fontina - tészta - [besamel] - [tészta] - ricottakrém - tészta - gomba - fontina - tészta - ... - stb. - ... - tészta - [besamel] - reszelt parmezán.

200 fokos sütőben összesütjük.

Yotam Ottolenghi: 'Plenty' című szakácskönyvéből vett recept, de túlzásnak tartottam a sajtmennyiséget, ezért én a szögletes zárójellel jelölt részeket elhagytam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...