2012. február 3., péntek

masabacha

hozzávalók (4 adag):
500 g szárított csicseriborsó*,
(kb. 1100 g lesz belőle megfőzve,
azaz 4,5 doboznyi konzervnek [br.400 g-os] felel meg)

2 gerezd fokhagyma* - finomra vágva,
2 ek (kb. 50 g) tahini* (=szezámpaszta),
1 citrom kifacsart leve (kb. 60 ml),
2ek (30 ml) olívaolaj,
kb. 100-150 ml főzőlé,

2 gerezd fokhagyma* - finomra vágva,
1,5 citrom kifacsart leve (kb. 90 ml),
5 ek (75 ml) olívaolaj,
őrölt római kömény,
só,

petrezselyemolaj (40 g blansírozott petrezselyemzöld + 180 ml olívaolaj alaposan összeturmixolva),
4 db főtt tojás*,
paprika (vagy za'atar),
petrezselyemzöld - finomra vágva,
30 g fenyőmag - szárazon pirítva

A csicseriborsót éjszakára beáztatjuk, majd másnap bő vízben puhára főzzük.
Feléből hummust készítünk. A maradék csicseriborsó felét (tehát az eredeti mennyiség negyedét) villával összetörjük, elkeverjük 2 gerezd finomra vágott fokhagymával, másfél citrom levével és 5 ek olívaolajjal. Római köménnyel és sóval ízesítjük. Nem gond, ha egész szemek is maradnak benne. Összekeverjük az előkészített hummusszal.

Tálaláskor a hummusos csicseriborsó pasztából a tányérra szedünk, kanállal mélyedést kanyarítunk a közepébe, ebbe beleszórjuk a maradék, egészben hagyott csicseriborsó szemeket. Megcsurgatjuk petrezselyemolajjal, közepébe állítunk egy főtt tojást, megszórjuk őrölt piros paprikával, friss petrezselyemzölddel és száraz, forró serpenyőben -óvatosan- aranyszínűre pirított fenyőmaggal.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...