2012. február 9., csütörtök

téli stir-fry kínai ötfűszerrel

hozzávalók (4 adag):
3 ek (45 ml) olaj,
1 fej hagyma*,
1 db chili,
1 db nagy répa*,
1 db kis paszternák*,
500 g kelbimbó,
100 g friss vagy 25 g szárított shiitake,
1 kk cukor,
160 g kínai, tojásos száraztészta,
2 ek (30 ml) szójaszósz,
2 ek (30 ml) rizsbor,
'kínai ötfűszer' fűszerkeverék,
lime,
(só, bors)

Amennyiben szárított shiitake gombát használunk, meleg vízzel leöntve beáztatjuk.
A répát hosszúkás hasábokra ('gyufaszál'), a paszternákot vékony korongokra vágjuk, a kisebb kelbimbókat (hosszában) elfelezzük, a nagyobbakat negyedeljük.
A gombát felszeleteljük.
A tésztát a használati utasításának megfelelően elkészítjük, szűrőben, lecsöpögtetve félretesszük.

Tűzforró wokban olajat hevítünk, benne állandó kevergetés mellett megpirítjuk a hozzávalókat, az alábbi sorrendben adagolva:
- hagyma+chili (1 perc),
- répa+paszternák (2 perc),
- gomba+fokhagyma (még néhány perc),
- kelbimbó (amíg fonnyadni nem kezd),
- cukor.
Itt a zöldségeket kiszedjük, a lángot kisebbre állítva folytatjuk:
- kínai ötfűszer, szójaszósz, rizsbor,
- tészta.
Néhány perc pirítás után visszaöntjük a zöldségeket, összekeverjük. Tálaláskor kevés lime lével locsolhatjuk.

Hugh Fearnley-Whittingstall: River Cottage Veg Every Day! című könyvéből készítettem
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...