2012. február 2., csütörtök

mogyorós-mentás lencsesaláta zellerrel

hozzávalók (4 adag):
650 g zellergumó*,
100 g törökmogyoró,
200 g (puy) lencse*,
700 ml víz,
2 db babérlevél,
4+ ág kakukkfű,
4 ek (60 ml) olívaolaj,
3 ek (45 ml) mogyoróolaj,
3 ek (45 ml) vörös borecet,
4 ek friss mentalevél - finomra vágva,
só, bors

A megpucolt zellert kis hasábokra vágva, sós vízben (8-12 perc) puhára főzöm, majd szűrőben lecsöpögtetem.
A mogyorót állandó kevergetés mellett száraz serpenyőben (vagy 140 fokos sütőben 15 perc alatt) megpirítom, konyharuha között nagyjából ledörzsölöm a héját.
A lencsét babérlevél és kakukkfű társaságában, só nélkül, forrás után kis lángon kb. 15-20 perc alatt megfőzöm, szűrőben lecsöpögtetem. Egy nagy tálban, amíg a lencse még meleg (jobban magába szívja az ízeket), sózom, borsozom, meglocsolom az olívaolajjal, 2 ek mogyoróolajjal és az ecettel. Hozzáadom az összes megfőtt zellert, illetve a mogyoró és a finomra vágott menta felét, és óvatosan összeforgatom.
Azon melegében (vagy kihűlve, langyosan), a maradék mogyoróval és mentával megszórva, és a maradék mogyoróolajjal megcsurgatva tálalom.

Yotam Ottolenghi receptje, a 'Plenty' című könyvéből
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...