2011. április 26., kedd

dal makhani

hozzávalók (6 adag):
500 g urad dal (apró szemű, fekete héjú mungóbab) - beáztatva,
90 g ghee (vagy vaj*),
1 nagyobb fej hagyma (vagy 3 vastagabb szál újhagyma*),
3 gerezd fokhagyma (vagy 2 szál újfokhagyma*),
30 g friss gyömbér,
chili,
só,
1 késhegynyi asafoetida (hing, ördöggyökérpor),
római kömény,
kurkuma,
mangópor,
ánizsmag,
őrölt koriander,
1 doboz (400 g) hámozott, darabolt paradicsomkonzerv*,
'garam masala' fűszerkeverék,
300 ml tejszín,
korianderzöld

A mungóbabot legalább 8 órára, de inkább egy egész éjszakára előzetesen beáztatjuk. Néha leöntjük az áztatóvizét, átöblítjük, friss vízbe tesszük. Főzés előtt mindenképp. Nagy fazékban friss vízzel feltesszük főni, és amikor forrni kezd, a vizét leöntjük, a habot minél inkább eltávolítjuk, új vízben, közepesen kis lángon lassan, puhulásig tovább főzzük. Amikor elkészült, a habot ismét leszedjük a tetejéről, a főzővizet leöntjük, a babot átöblítve félretesszük.
Amíg a bab fő, előkészítjük a további hozzávalókat: felvágjuk a hagymát, fokhagymát, lereszeljük vagy finomra vágjuk a gyömbért, kiválogatjuk a fűszereket.
A ghee felén megpároljuk a hagymát és a fokhagymát, és mielőtt pirulni kezdene, hozzáadjuk a gyömbért és a többi fűszert is. Rövid ideig pirítjuk, majd felöntjük a paradicsommal, hozzáadjuk az előfőzött mungóbabot és egy konzervdoboznyi vizet. Összerottyantjuk, néhány perc után belekeverjük a maradék ghee-t, a garam masala-t és a tejszínt. Ezekkel kb. további 30 percig főzzük, közepes lángon, sűrűsödésig.
Tálaláskor korianderlevelet szórhatunk rá.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...