2011. április 15., péntek

spenótos-füstölt sajtos lepény

hozzávalók (5 adag):
500 g teljes kiőrlésű búzaliszt*,
250 g finomliszt* (búza),
10 g szárított élesztő,
1 kk cukor*,
20 g só,
500 ml langyos víz

olaj,
1 csomónyi újhagyma*,
2 fej (90 g) lilahagyma*,
900 g mélyfagyasztott leveles spenót*,
1 tekercs (190 g) parenyica sajt,
só, bors

A kétféle lisztet alaposan elkeverjük, közepébe lyukat fúrunk. Beleszórjuk az élesztőt, a cukrot, beleöntjük a víz harmadát, kissé elkeverjük. A sót szórjuk a liszt szélére, körben, hogy csak az élesztő felfutása után keveredjék a liszthez. Mert az élesztőgombák nem szeretik a sós közeget. Az édeset szeretik. Pár perc után a maradék vizet is belekeverve bedagasztjuk a tésztát. Meleg helyen kelni hagyjuk egy-másfél óráig. Utána visszanyomjuk, összegyúrjuk, kisebb darabokra osztjuk. Azokat kerekre nyújtjuk, a szélébe belecsavarjuk a parenyicából kb. 5 mm-esre szeletelt, letekert sajtot. Közepére halmozzuk a dinsztelt hagymán megpárolt, ízesített spenótot. A sajt középső, csigás részét a tetejére tesszük díszítésnek. 220 fokos sütőben sütjük ropogósra (kb. 15-20 perc).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...