2011. augusztus 20., szombat

tökmagos kenyér

hozzávalók:
250 g finomliszt* (búza),
250 g teljes kiőrlésű búzaliszt*,
1 zacskó (7 g) szárított élesztő,
1 kk cukor*,
250 ml langyos tej*,
1 púpozott tk (10-12 g) só,
60 g vaj* - olvasztva,
2 db tojás*,
40 g tökmag*

A kétféle lisztet alaposan elkeverjük, közepébe mélyedést fúrunk, beleszórjuk az élesztőt, adunk neki egy kevés cukrot, felöntjük a tej felével és kissé megkeverve hagyjuk felfutni. A sót a liszt szélére szórjuk (még nem keverjük az élesztős tejbe), a tejet, a vajat és a villával felvert tojásokat összekeverjük. Amikor az élesztő kellemesen felhabosodott, hozzáadjuk a tejes-tojásos-vajas keveréket és az egészet alaposan összegyúrjuk (kevés liszttel alászórva). A dagasztás után huzatmentes, meleg helyen hagyjuk duplájára kelni. Miután ez megtörtént, visszanyomkodjuk, téglalappá nyújtjuk, megszórjuk tökmaggal, feltekerjük és a végét alulra forgatva kivajazott kenyérformába tesszük, amiben hagyjuk újra megdagadni. Amikor megnőtt, bevagdossuk a tetejét és 220 fokra előmelegített, vízzel bespiccelt sütőben 15 percig, majd 200 fokra visszavett hőmérsékleten további 10 percig sütjük.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...