2011. október 1., szombat

polenta - friss kukoricából

hozzávalók (3-4 adag):
4-5 cső friss csemegekukorica*,
500 ml víz,
40 g vaj*,
100(-200) g feta,
só, bors

150 ml olívaolaj,
1 db (300 g) padlizsán*,
2 tk paradicsompüré,
(60 ml fehérbor,)
1 db (200 g) cukkini*,
1 vastag szál újhagyma*,
200 g koktélparadicsom*,
100 ml víz,
friss oregánó,
só, bors

Először a padlizsánt az olajban kis lángon, kb. 15 perc alatt puhára sütjük, kissé megpirítjuk. Amikor elkészült, az olajat leöntjük róla, hozzáadjuk a paradicsompürét. Ha van kéznél, akkor felöntjük fehérborral és egy-két percig rotyogtatjuk. Ezután a többi zöldséget is belekeverjük, fűszerezzük,  kevés vízzel felöntjük és további öt percig főzzük.
A polentához a kukoricacsövet a tövére állítjuk, függőlegesen tartva, éles késsel, a felső, csúcsos végétől lefelé haladva levágjuk a szemeket - 550 grammnyira lesz szükség.
A kukoricaszemeket közepes méretű serpenyőben, enyhén sózott vízzel felöntve, gyenge tűzön 12 percig főzzük. Aprítógépben finomra vágjuk, szükség szerint a főzővízzel hígítva. A masszát visszaöntjük a serpenyőbe, alacsony lángon addig főzzük, amíg krumplipüré állagú lesz (kb. 10-15 perc). A kockákra vágott vajjal elkeverjük, fetát morzsolunk bele, kóstolás után sózzuk, borsozzuk, még két percig főzzük.

Yotam Ottolenghi 'Plenty' című szakácskönyvében levő recept kibővítésével készítettem
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...